Posten

Een circuit wordt opgesplitst in sectoren. Voor iedere sector is een groep marshals verantwoordelijk. Deze verantwoordelijkheden bestaan onder andere uit het proper houden of maken van de sector, het geven van vlagsignalen, het helpen bij ongevallen, het melden van onsportief rijgedrag, ...

Een sector begint bij een marshalpost en eindigt bij de eerstvolgende marshalpost. Deze posten hebben altijd een zicht op elkaar. Op deze manier kan iedere centimeter van het circuit gezien worden door de ogen van de marshals en kunnen de opeenvolgende posten anticiperen op de vlaggen die op de voorgaande of volgende post getoond worden.

Opeenvolgende posten die ieder aan een andere kant van het circuit liggen maken dikwijls de afspraak dat de ene post de binnenkant van het circuit bemand en de andere post de buitenkant. Dit om het oversteken tijdens wedstrijden te beperken. Dit kan natuurlijk alleen maar als er per post genoeg mensen zijn om twee sectoren te bemannen aan één kant van het circuit.

Marshals en piloten delen het circuit op een andere manier in. Een piloot zal iedere bocht een nummer geven, een marshal geeft iedere post (begin van zijn sector) een nummer.
Hieronder staan enkele plannetjes van de marshalposten op verschillende circuits waar wij komen.

Circuit Zolder

In het jaar 2015 zijn de postnummers aangepast op vraag van de FIA. Vroeger werden de posten genummerd in de volgorde van posten. De nieuwe nummering volgt de nummering van de bochten. Piloten spreken altijd over "Turn x" wanneer ze met hun team communiceren. De marshals gaan nu ook deze nummers gebruiken.
Als er posten zijn op een recht stuk, dan worden deze aangeduid met het bochtnummer van bocht voor deze post en een letter (A, B, ...). Zo zie je bij de 4e bocht post 4, gevolgd door posten 4A en 4B, die beiden op het rechte stuk liggen. De volgende bocht is de chicane en daar zien we nu post 5.
De aandachtige lezer heeft ook al gezien dat er geen nummer 9 en 13 is. Dat komt omdat in bocht 9 en bocht 13 geen marshalspost staat.

Dit zijn de nieuwe nummers van de posten:
Circuit Zolder (Belgium)

Dit was de situatie voor het seizoen 2015 (opgelet, in deze tekening is het circuit 180° gedraaid): Circuit Zolder (Belgium)

Circuit Spa-Francorchamps

 Spa-Francorchamps (Belgium)

Brands Hatch

Brands Hatch (United Kingdom)